Капацитет на батерии Varta Lithium Professional - подробни резултати

Battery photo

Данни:

Марка / моделVarta Lithium Professional
Цена18.45 лв.
Цена за 1 бр.4.61 лв.
Алтернативни разфасовки
Годност2021
ПроизходКитай
МагазинКарфур
Начално напрежение7.03 V
Средно напрежение за разряда5.48 V
Измерен капацитет (основен разряд)2440 ±1% mAh
Измерен капацитет (доразряд)206 mAh
Енергия3.36 W·h
Дата на измерването8 Яну 2013

Забележки:

Батериите от серията Lithium Professional са с различна химия - Li-FeS2. Разликата спрямо алкалните, електрически, е малко по-високото напрежение: веднага след разопаковането батериите дадоха 7.40 волта (1.85V на клетка), което е значително над нормалното за алкалните (6.3-6.4, около 1.55-1.60 на клетка). След 30-секундната загряваща фаза напрежението падна на 7.03 волта, все още значително по-високо. Средното напрежение за целия разряд - 5.48V - е с над половин волт над алкалните и презареждаемите NiMH. Разликата може да се види най-добре на следната графика:

Lithium vs Alkaline

Ефектът е, че електрониките, които са предвидени за алкални/NiMH батерии ще работят през цялото време така, сякаш батериите са чисто нови (устройствата с мотор ще въртят енергично, фенерите ще светят силно и т.н.).

Другата силно осезаема разлика спрямо нормалните алкални е, че тези клетки са удивително леки (осезаемо като ги вдигнете с ръка). Теглото на 4те клетки е около 61 грама, спрямо 95 грама за 4 Ikea Alkalisk и 115 грама за NiMH презареждаеми (Panasonic).

Литиевите батерии принципно трябва да имат по-висок капацитет от алкалните. В случая, измерният от мен пакет се класира сред най-добрите резултати, но има още какво да се желае. Бях учуден от представянето им, и проверих индивидуалните напрежения с волтметър веднага след главния разряд - и отчетох:

  1. 1.365V
  2. 0.433V
  3. 1.370V
  4. 1.328V

Т.е., ниският резултат е заради лошата окомплектовка: друга четворка с по-добър баланс вероятно щеше да се представи по-добре.

Сред предимствата на тези вид батерии, споменавани в интернет, е тяхното по-добро представяне при екстремни температури. От особено значение за средностатистическия потребител е поведението им в студено време (напр.: фотоапарат през зимата). Колко точно по-добре се държат предстои да тествам (подготвил съм тест във фризер :)).

Резултати от тестовете

Test chart

Доразряд:
Coastdown test chart

(Както споменах, една от батериите беше мъртва след основния разряд, така че доразряда правих само с останалите 3).

← обратно към главната страница