Progressive Nation '09

~ 25 Oct 2009, 13:40

Като един виден прогресив метъл фен (хм?), преди няколко месеца си казах, "защо пък да не ида на Progressive Nation в Брюксел, 17-ти Октомври?". В крайна сметка, с евтините полети на Wizz Air, разходите за транспорт до Брюксел не са много далеч от тези за Каварна, а и като имам подслон там, защо пък не, в крайна сметка. Щяхме да слушаме групите Unexpected, Bigelf, Opeth и Dream Theater.

Да разкажа за самия концерт. Залата (Forest National) представлява закрита спортна зала (подобна на Христо Ботев, но доста по-голяма). Нямам идея каква е била посещаемостта, може би 4000 човека, но имаше и свободни места както за сядане, така и долу. Като цяло доста свободничко. Концерта почна по график, като първата група - Unexpected - впечатляваха не толкова с музика, колкото с визия и сценично поведение (доста "неочаквано" наистина). Имаха силен дисбаланс в окосмяването - единият китарист беше плешивичък, докато вокалистката имаше коса, на които, сигурен съм, доста жени биха завидяли. И си я ползваше за предназначение. Сигурен съм, че даже да е имало прах по сцената, след Unexpected всичко беше изметено. А, имаха си и цигулар... защо пък не?

След тях свириха Bigelf. Хората в залата като цяло бяха доста неориентирани какво става всъщност - един момък пред мен по някое време пита "Тея Opeth ли са?". Като цяло май имаше доста туристи. Bigelf са стандартна 4-ка - китарист, клавирист, басист и барабанист. Ключовият в групата е клавиристът, който беше "заклещен" между две мощни пиана (естествено имитираха пиана, Kurzweil-чето сигурно е старателно скътано някъде зад дървото...). Определението "многорък пианист" много би му подхождало. Той успяваше да свири на двете клавиатури едновременно (клавиатурите бяха една срещу друга, а той, застанал в средата, свиреше с разперени ръце, и пееше в същото време). След 4-5 песни дойде време за следващата група.

(тук е момента да спомена, че Белгийчетата пипат доста бързо между групите, не сме чакали по повече от 10-на мунитки между всяка от тях).
Opeth започнаха доста ефектно - сцената беше абсолютно тъмна, и само по вълнението на тълпата разбираш, че се случва нещо. Тъкмо очакваш да блеснат светлините и да видиш групата, но вместо това започват първите ноти на Windowpane. Изсвириха я цялата, много добре (страхотно добре звучат на живо). След края на песента, вокалистът изчака да стихне фурорът и ръкоплясканията, стоя известно време пред микрофона докато се умълчат всички и каза простичко "Thank you". Ама ей така, все едно го казва на продавача в магазина:) След още две песни (The Lotus Eater и Reveire/Harlequin Forest), вече се поразприказва повече и спомена, че пътуването до Брюксел било "Killer", и че имало катастрофа с техния бус. Човекът в колата, която се блъснала в тях, бил починал. След тази интродукция, каза "Now we're going to entertain you with songs about... death". И продължиха нататък. Час и 7 минути концерт, за което време те изсвириха 6 песни. Хвала на такива юнаци :)

Дойде и дългоочакваният момент за DT. Предполагах, че всички тях чакаха (след като имаше и хора, които не познаваха Opeth). Ами не се почувства да е така. Да, първите два-три реда куфяха,
но останалите се поклащаха все едно са на реге. Както и да е, след "A Nightmare to Remember", почнаха "The Mirror", и се наложи да скоча в тълпата долу (щях да напиша "мелето", но то не беше такова). Май ще се окаже вярно, че в България имаме една от най-добите публики за метъл музика в света.. както и да е, в крайна сметка се интегрирах в една колоритна групичка немски говеда и си покрещяхме здраво с тях. Белгийчетата ни оглеждаха учудено.
За самия концерт, DT свириха, както винаги, изключително технично и математически. Като че ли се раздаваха малко повече от в Каварна. Петручи вече не е толкова напомпан, малко по-нормален изглежда. След The Mirror, свириха естественото продължение - Lie, след което още един комплект песни от новите албуми, и завършиха програмата с The Spirit Carries On (тук цялата зала пя, което беше яко), и As I Am. На бис-а свириха The Count of Tuscany. Понеже не я бях чувал, след концерта бях убеден, че в биса са свирили 3 отделни песни.

Като цяло, много хубав концерт, жалко, че нямаме още събития от този ранг в БГ!Няма коментариИме:
За връзка: (Линк към вашия блог/сайт/e-mail; незадължително)
Вашият коментар:

Сметнете израза: ш
еcтдеceт и cедeм минус дeветдeсет и оceм = (въведи с цифри)


<<

Valid XHTML 1.0 Strict