Time sync с AGG

~ 23 May 2008, 18:04

Рекох си да напиша една статия за Time Offset feature-а на моя resizer/gallery generator AGG. А поводът е, че наскоро се върнах от екскурзия във Виена, от която домъкнах над 1700 снимки. Дори аз не вярвах, че AGG-то ще се справи със успешно със задачата да подреди снимките по начин, който да не дразни при разглеждане. Ето малко подробности около проблемите, които изникват при хронологично сортиране на снимки:

1. При сортиране по имена, обикновено ефектът е, че човек разглежда с интерес снимките от първия фотоапарат, и после с досада прецъква останалите, които са "почти същите" и "вече видяно".
2. Сортирането само по Exif date (както първоначално беше предложил singularity от HWBG форума) работи много рядко. Изглежда хората просто не обръщат внимание правилно ли им е настроен часовника на фотоапарата, при което в 75% от случаите се среща отклонение спрямо истинското време от 1 час, 1 ден или дори няколко години. А често просто не е пипан от заводските настройки и е по Китайско Време (tm).
3. Time offset-а на AGG позволява да изберете няколко снимки, снимани по "горе-долу едно и също време" и прилага корекция на часовниците, за да "изравни" датите на "еднаквите" снимки. На хартия звучи добре, но на практика не работи, освен ако "горе-долу едно и също време" не се замени с "точно едно и също време". Оказва се, че дори няколко секунди неточност са от значение.

Решението:
Във Виена си изработих следният workflow, който се оказа, че работи учудващо добре:
1. Убедих хората, че е важно да се синхронизират снимките и направихме една групова снимка (точна до една секунда) на едно и също нещо (часовника ми).
2. ... но все пак Тишо не беше там и след което направихме още една снимка само с нашите два апарата.
3. Методът на синхронизиране винаги работи, при следните условия: ако приемем всеки апарат за връх в граф, а снимка "заедно" на два апарата - като ребро в графа, то колекцията от всички снимки е синхронизируема, ако графът е свързан.
4. След като свалих всички снимки, първата работа беше да се синхронизирам с Тишо. За целта добавих в Time Offset списъка общата двойка снимки: първо моят апарат, после неговия. После doubleclick-нах на неговото entry в списъка и записах time delta-та, която AGG-то беше изчислило.
5. След това, намерих всичките снимки на часовника ми, сложих моят фотоапарат като първи в списъка, снимките на останалите - в какъв да е ред. Накрая добавих произволна снимка от Тишовият апарат (time delta-та така или иначе се сменя). С doubleclick върху неговото entry смених delta-та спрямо моя фотоапарат с правилната, която бях записал по-рано.
6. Най-накрая цъкнах бутончето "Sort", с което галерията беше готова.Няма коментариИме:
За връзка: (Линк към вашия блог/сайт/e-mail; незадължително)
Вашият коментар:

Сметнете израза:
демдeceт и две минус тринaдeсeт = (въведи с цифри)


<<

Valid XHTML 1.0 Strict